Arkitekter för en bättre värld

Arkitekthögskolan är en del av Umeå Universitet och ligger vackert beläget intill Umeälven, ett stenkast från centrum. Med sina 120 000 invånare är Umeå den största orten i norra Sverige och en utpräglad universitetsstad.

Arkitektutbildningen startade år 2009 och har idag cirka 240 studenter på kandidat- och masternivå. Skolan är en del av Konstnärligt campus som förutom Arkitekthögskolan utgörs av Konsthögskolan, Designhögskolan, HUMlab-X, Bildmuseet, Sliperiet och ett bibliotek med inriktning konst, design och arkitektur.

Umeå universitets arkitektutbildning utmärker sig genom att bygga på både vetenskapliga, konstnärliga och professionella lärandemål med en internationell profil. Utbildningen har en inriktning mot hållbar utveckling och integrerad design. Den femåriga utbildningen leder till en arkitektexamen. Efter tre år finns det dessutom möjlighet att ta ut en konstnärlig kandidatexamen med huvudämne i arkitektur och efter de två avslutande åren en konstnärlig masterexamen.

Arkitekthsk _151443_100915_JGS_625Undervisningen består i huvudsak av projektarbete med handledning - i grupp och individuellt. I fokus står praktiskt arbete i verkstäder och ateljéer där studenterna lär sig skapa ritningar och modeller. Under terminens gång kombineras projektarbetet med kurser i bland annat arkitekturteori, arkitekturhistoria och teknologi. Många föreläsningar ges av såväl internationellt som lokalt verksamma arkitekter, konstnärer och forskare.

Under studietiden får varje student sin egen arbetsplats i en studio. Dessutom har man tillgång till datorlabb och en verkstad för trä, metall, gjutning, 3d-skrivare och cnc-plotter.

Arkitektutbildningen är inkluderad i "European Commission's Professional Qualifications Directive 2005/36/EC", vilket innebär att våra studenter kan jobba som arkitekt även i andra länder efter examen. Direktivet hittar du på Europakommissionens webbsida.

Mer om Umeå Universitet

Mer om Umeå