Storys & Projekt

Reportage och artiklar om event och pågående projekt på Arkitekthögskolan

 • Priser: Arkitekthögskolans studenter vinner tävling

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Tobias Jansson och Oscar Forsman, studenter på Arkitekthögskolan, har vunnit förstapris i arkitekttävlingen "Nya ögon på plast" som anordnats av Stockholmsmässan/Nordbygg, Svenska Teknik & Designföretagen, IKEM och Sveriges Arkitekter. Deras vinnande förslag heter Paviljon och belönas med 20 000 kronor.

 • UMA i media: Materprojekt publicerat på KooZA/rch

  Arkitekthögksolans alumni Sofia Musatti har blivit publicerad på KooZA/rch med sitt masterprojekt The Size of Personal Space - Adaptation of vacant commercial spaces in potential homes through the involvement of Airbnb. På KooZA/rch visas speciellt utvalda projekt som utforskar och utmanar rollen för arkitektoniska ritningar i nutidspraxis.

 • Föreläsning: Performance Architecture – Action and as Poetic Provocation

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  I sin föreläsning presenterade Matthew Butcher både spekulativa och byggda projekt. 

 • Priser: Arkitektstudenter hedersomnämnda i kakeltävling

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  För sjunde året i rad ordnade Byggkeramikrådet tillsammans med Sveriges Arkitekter en arkitekttävling för arkitektstudenter. Årets tema var "Ett flytande rum för badkultur" och vinnaren belönades med 20 000 kr. Två hedersomnämnanden delades också ut, varav ett gick till André Backlund och Sofia Elldin Mårtensson vid Arkitekthögskolan i Umeå för deras bidrag "Publika badrummet".

 • I samarbete med Bildmuseet: Passager med Do Ho Suh

  Konstnären Do Ho Suh besökte Arkitekthögskolan för en föreläsning i samband med vernissagen av sin utställning på Bildmuseet. 

 • UMA i media: Projekt av masterstudent Maïté Biechy publicerat på KooZA/rch

  Maite Biechy

  Masterstudenten Maïté Biechy på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet har fått sitt projekt om den ohållbara situationen i Östersjön publicerad på KooZA/rch. På sajten visas speciellt utvalda projekt som utforskar och utmanar rollen för arkitektoniska ritningar i nutidspraxis.

 • Att skapa hållbara affärsinitiativ

  2017 11 16 UMA 5 At Umeaa Business School 2

  Mastersstudenter från två av våra mastersprogram medverkade i en workshop med Handelshögskolan. Workshopen hölls under en dag och handlade om inter-disciplinärt utbyte; att lära sig från andra kurser och dela nya tekniker. Temat för workshopen var "Att skapa hållbara affärsinitiativ".

 • Un-Fashion Show med UMA1

  IMG 4114

  Body Shelter/Un-Fashion Show är resultatet av en veckas workshop av studenterna i årskurs ett. De har byggt strukturella skal i skala 1:1 för att undersöka tillfälliga och statiska interaktioner mellan kropp och rum. Detta kroppsskal representerar kroppens intima utrymme för enkla rörelser och grundläggande relationer till andra kroppar och rum.

 • Jägare och samlare

  Workshopen Jägare och samlare var en introduktion till temat och forskningsområdet för Studio 1 i årskurs 2 och 3. Studenterna undersökte Umeås naturliga och byggda miljöer genom att samla mat. Målet med workshopen var att samla ihop tillräckligt med mat för en gemensam lunch för hela studion i slutet på veckan. 

 • Föreläsning:Att återvända till sitt ursprung

  Lesley Lokko är arkitekt, akademinker och författaren till tio bästsäljande romaner. Hon är även prefekt för Graduate School of Architecture på University of Johannesburg i Sydafrika. Sedan 25 år tillbaka är hon en viktig röst i diskursen runt identitet, ras, afrikansk urbanism och den spekulativa naturen i afrikansk arkitektur och praktik.

  Hon besökte Arkitekthögskolan för att ge föreläsningen Maropeng Acts I & II.