Storys & Projekt

Priser: Arkitekthögskolans studenter vinner tävling

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Tobias Jansson och Oscar Forsman, studenter på Arkitekthögskolan, har vunnit förstapris i arkitekttävlingen "Nya ögon på plast" som anordnats av Stockholmsmässan/Nordbygg, Svenska Teknik & Designföretagen, IKEM och Sveriges Arkitekter. Deras vinnande förslag heter Paviljon och belönas med 20 000 kronor.

Uppgiften var att skapa ett innovativt, spänstigt spännande och oväntat möte med plast, uttryckt i en fungerande cafémiljö på Nordbygg 2018 i Stockholm. Det som eftersöktes var nytänkande, spännande och roliga idéer - lösningar som visar på plastens möjligheter och goda egenskaper, samtidigt som de kombinerar praktisk funktion med en upplevelse för betraktaren.

 

Juryns motivering:

"Enkelheten i förslaget är också det som åstadkommer dess pampiga resultat. Alla funktioner är snyggt integrerade och helheten övertygar som tillfällig paviljong. Med avstamp i den klassiska ordningen skapas en innergård med pelare som konsekvent förhåller sig till den strikt geometriska grundidén. I det väl avvägda rutnätet är café, bord och informationsdisk inordnade med pelarna på ett skickligt sätt. Den avskalade estetiken visar en hög arkitektonisk nivå där färgsättningen förstärker stringensen i förslaget. De stiliserade pelarna tar tillvara på materialets möjligheter och egenskaper. Stabilitet och låg vikt gör det enkelt att föreställa sig hur caféet levereras i ett platt paket: en storslagen pelarsal som lika snabbt kan byggas upp som plockas ner igen. Presentationen är vackert utförd och juryn ser framemot att se förslaget uppfört på platsen där möbler och ljussättning kommer ge liv åt paviljongen."  

 

Tävlingens jury bestod av:

 Peter Söderberg, projektchef Stockholmsmässan/ Nordbygg

 Magnus Huss, förbundsdirektör IKEM - Innovations och kemiindustrierna

 Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna (representant för IKEM)

 Johannes Karlström, arkitekt SIR/MSA utsedd av Sveriges Arkitekter

 

För mer information, kontakta gärna:

Emelie El-Habta, Institutionsadministratör på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet
E-post: emelie.el-habta@umu.se

Läs mer om Arkitekthögskolan vid Umeå universitet

  • Om Storys & Projekt

    Storys & Projekt är en yta för kortfattade uppdateringar om verksamheten på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Här finns bland annat notiser från pågående projekt, länkar till artiklar från olika medier, sammanfattningar från öppna föreläsningar och rapporter om olika samarbeten. Klicka på titlarna för att läsa varje story i sin helhet.