Storys & Projekt

Priser: Arkitektstudenter hedersomnämnda i kakeltävling

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

För sjunde året i rad ordnade Byggkeramikrådet tillsammans med Sveriges Arkitekter en arkitekttävling för arkitektstudenter. Årets tema var "Ett flytande rum för badkultur" och vinnaren belönades med 20 000 kr. Två hedersomnämnanden delades också ut, varav ett gick till André Backlund och Sofia Elldin Mårtensson vid Arkitekthögskolan i Umeå för deras bidrag "Publika badrummet".

Publika Badrummet

Juryns motivering:

"Det publika badrummet är en ambulerande mötesplats som utforskar nya sociala former av badande. Förslagets styrka ligger i det lekfulla testandet och utvecklandet av det kollektiva badkarsbadandets möjligheter. Här är badet en kulturell och social upplevelse långt ifrån det klassiska motionssimmandet, spabadandet eller det privata badkaret. Materialet används interiört för att symbolisera de olika möjligheter som skapas. Det finns fler intressanta situationer som samsas i och bryter upp den cirkulära planformen i olika nivåer interiört.

Att bada själv, men tillsammans, är essensen i det publika badrummet. Denna utveckling av det offentliga badhuset tas vidare på ett handgripligt sätt i artefakten. Ett dubbelbadkar, där en avskiljande vägg, men, med en stor cirkulär öppning, gör att man kan styra graden av samvaro. Djupet på badkaren är också fint avvägt i relation till den cirkulära öppningens placering. Med mycket vatten i karen delar du även vatten, med mindre behåller du ditt vatten för dig själv. Som en plats för möte mellan två badande människor fungerar artefakten mycket väl, där man med enkla medel kan styra graden av integritet. Kakelsättningen är utförd med en okonstlad lekfullhet, där ett spel mellan vita, blå och rosa plattor ger identitet till objektet som helhet, men också individualitet till de bägge sidorna av badkaret."

Vinnare och hedersomnämnda bjöds in till en studieresa till Valencia i Spanien där den stora byggkeramikmässan Cervisama hålls i februari. Bidragen visades även på en utställning i samband med prisutdelningen den 30 november i Stockholm City då även Byggkeramikrådets Stora Kakelpris delades ut.

Fotograf: Klas Sjöberg

För mer information, kontakta gärna:

Emelie El-Habta, Institutionsadministratör på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet
E-post: emelie.el-habta@umu.se

Läs mer om Arkitekthögskolan vid Umeå universitet

  • Om Storys & Projekt

    Storys & Projekt är en yta för kortfattade uppdateringar om verksamheten på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Här finns bland annat notiser från pågående projekt, länkar till artiklar från olika medier, sammanfattningar från öppna föreläsningar och rapporter om olika samarbeten. Klicka på titlarna för att läsa varje story i sin helhet.