Storys & Projekt

Öppen föreläsning: Becoming Architect in Aleppo

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Ario Racho påbörjade sina studier på University of Aleppo år 2010. På grund av kriget blev han tvungen att överge sina studier som han sedan återupptog 2017 på Arkitekthögskolan i Umeå. I hans föreläsning beskrev han på ett personligt sätt de kritiska ögonblicken i det syrianska kriget med speciellt fokus på studenternas vardag, oro och framtidsplaner, i kontrast till hur det var före och efter kriget. 

Det syriska inbördeskriget skapade förödande konsekvenser i Aleppo, den näst största staden i Syrien. Mer än hälften av stadens yta blev allvarligt skadad. Många anrika byggnader och monument blev delvis eller helt förstörda, bland annat från  UNESCOs världsarvslista som tex. det historiska citadellet i Gamla stan. Den 15 januari 2013 kom ännu en förödande attack, samma dag som de första examinationerna startade på University of Aleppo. Arkitekthögskolan i Aleppo blev, tillsammans med de närliggande byggnaderna, träffade av två missiler som orsakade massiv förstörelse, 82 döda och 160 skadade. Däribland studenter, lärare och barn. Mitt i kaoset och i frånvaron av grundläggande infrastruktur som el, vatten, uppvärmning, kommunikation, medicin och mat klarade studenterna av att avsluta sina examinationer för terminen.

Föreläsningen  beskrev på ett personligt sätt de kritiska ögonblicken i det syrianska kriget med speciellt fokus på studenternas vardag, oro och framtidsplaner, i kontrast till hur det var före och efter kriget. 

Ario Racho föddes i Qamishli, Syrien. Han påbörjade sina studier på University of Aleppo år 2010. På grund av kriget blev han tvungen att överge sina studier 2012 för att återvända till sin hemstad. Efter ett par år flyttade han till Sverige där han studerade för att vara behörig för svenska universitet. 2017 blev han antagen till Arkitekthögskolan i Umeå där han nu går arkitektprogrammet.

Bild: Aleppo cityspace before the war, © Vyacheslav Argenberg.

  • Om Storys & Projekt

    Storys & Projekt är en yta för kortfattade uppdateringar om verksamheten på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Här finns bland annat notiser från pågående projekt, länkar till artiklar från olika medier, sammanfattningar från öppna föreläsningar och rapporter om olika samarbeten. Klicka på titlarna för att läsa varje story i sin helhet.