Storys & Projekt

Debatt när nytt nummer av studenttidningen UMAN släpptes

Den 13 mars ordnade redaktionen bakom Arkitekthögskolans studenttidning UMAN en debatt och släppfest för sitt nya nummer på Scharinska Villan i Umeå.

Nedan följer en intervju med Stellan Gulde som är en del av UMAN:s redaktion.

UMAN är en studenttidning och tankesmedja som drivs av studenter på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Ni har precis kommit ut med ett nytt nummer med temat "BEUTY". Hur har arbetet med tidningen sett ut och hur kom ni fram till att ni ville göra det här temat? 

- "Det har varit ett omfattande helårsprojekt från det att den första tanken såddes till att vi anordnade det sista forumet i samband med den faktiska lanseringen av tidningen" berättar Stellan Gulde. "Vi sökte upp gamla fanbärare för tidningen och tog del av värdefulla insikter och lärdomar. Sen har vi har haft en redaktion på mellan 5-15 personer utspridda över alla årskurser uppdelade i olika arbetslag som träffats kontinuerligt för att öppet diskutera processen och nya infallsvinklar" fortsätter han. "Temat beslutade vi om i höstas och det var ganska enhälligt att vi ville göra något som kunde framstå som polemiskt. Skönhet är något vi alla kan relatera till men som sällan diskuteras på skolan där vi kanske hellre pratar om andra värden eller i andra termer. Vi tycker att det är viktigt att man ändå lär sig att hantera dessa diskussioner. Arkitekturupprorets mediala uppmärksamhet har inte heller gått oss förbi och det var en bidragande faktor till valet av tema. Vi upplevde väl att diskursen tagit en skev riktning" berättar Stellan. 

CVR

Den 13 mars höll ni releasefest för numret på Scharinska Villan?
- "Ja, personligen var jag ganska nervös inför kvällen, men arrangemanget blev bra. Vi ordnade en utställning i samband med releasen som skulle hänvisa till det arbetet vi utfört. Den bestod av del artefakter; referenser till innehållet och originalillustrationer samt några abstrakt från texterna" fortsätter han. "Huvudnumret för kvällen var en paneldebatt på numrets tema med Carla Collevecchio, som representerade Arkitekthögskolan vid Umeå universitet, Tomas Strömberg, Umeås stadsarkitekt sedan 2016 och Jerker Söderlind, arkitekt, journalist och för kvällen representant för Arkitekturupproret. Moderator var UMAN:s Tove Brunberg. Evenemanget var ett samarbete mellan UMAN MAG, Folkuniversitetet och The Pink" säger Stellan. 

Audience

Hur ska man göra om man vill ha tag i numret eller er i redaktionen? 
- "Om man vill beställa ett nummer utav UMAN MAG - #6 BEAUTY för 50 SEK så hänvisar vi all kontakt direkt till redaktionen via umaschoolpaper@gmail.com. Detsamma gäller även framtida intresse av att bidra i någon form eller om man vill framföra skarp kritik mot innehållet i själva magasinet - något som vi också uppmuntrar" avslutar Stellan. 

  • Om Storys & Projekt

    Storys & Projekt är en yta för kortfattade uppdateringar om verksamheten på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Här finns bland annat notiser från pågående projekt, länkar till artiklar från olika medier, sammanfattningar från öppna föreläsningar och rapporter om olika samarbeten. Klicka på titlarna för att läsa varje story i sin helhet.