Storys & Projekt

Trä: Konstruktion & Produktion – Ett lokalt, hållbart material

Utvecklingen, planeringen och konstruktionen av nya byggnader är heta ämnen i diskussionen om hållbarhet och trä som byggmaterial är vanligt förekommande i debatten. Trä är ett material med en lång historia i Västerbotten som fortfarande har en betydande plats i den lokala industrin. Det var också utgångspunkten när UMA den 12 april bjöd in till trädag med en rad föreläsare. 

Genom byggda exempel diskuterades trämaterialets hållbarhet, framförallt utifrån ett regionalt perspektiv. Presentatör av föreläsningarna och moderator för samtalen var Markus Aerni, arkitekt från Stockholm, återkommande föreläsare på KTH Arkitekturskolan samt medgrundare till arkitektkontoret Happyspace. Först ut av dagens föreläsningar var Maria Block på temat "att bygga hållbart och hälsosamt i trä".

Maria Block Wood Day

Maria som driver Blockarkitekturkontor och medförfattat boken "Byggekologi" visade lösningar från sitt eget arbete, bland annat från Lusthusbacken i Piteå som blev nominerat till Årets hus av Årets Bygge 2019. Därefter föreläste Kenneth Eriksson om sina erfarenheter av att arbeta för hand på det lilla byggföretaget S-trä Specialvirke.

Tra ̈dag _kenneth

Kenneth som för tillfället studerar arkitektprogrammet i årskurs två på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet gick igenom hela processen, från beställning via virkesskörd till färdigbyggda hus. Därefter tog Daniel Wilded över ordet.

Tra ̈dag Martinsons

Daniel arbetar som produktionschef på Martinsons, en världsledande aktör inom modernt träbyggande. Han berättade initierat om om produktionen av träkonstruktionssystem och träkomponenter på det familjeägda företaget med huvudkontor i Bygsilium i Västerbotten.

Foto: Erik Persson 

  • Om Storys & Projekt

    Storys & Projekt är en yta för kortfattade uppdateringar om verksamheten på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Här finns bland annat notiser från pågående projekt, länkar till artiklar från olika medier, sammanfattningar från öppna föreläsningar och rapporter om olika samarbeten. Klicka på titlarna för att läsa varje story i sin helhet.